Carian Artikel di sini

Thursday, February 19, 2009

Penapisan 3 Peringkat

Kita begitu concern dengan tahap kebersihan air yang kita minum setiap hari. Untuk memastikan air yang kita minum itu bersih dan selamat, kita pun membeli penapis air yang beribu harganya. Tetapi bagaimana dengan kebersihan rohani kita? Adakah "makanan" yang sampai ke jiwa kita itu bersih?


Pada zaman dahulu, ada seorang guru yang sangat alim. Suatu hari guru ini didatangi oleh seorang muridnya.


"Wahai guru, mahukah guru mendengar satu cerita tentang seorang guru lain yang tinggal di kampung sebelah?"


"Tunggu dulu. Sebelum kamu memberitahu cerita itu, saya ingin menjalankan sedikit ujian yang dipanggil "penapisan tiga peringkat"


"Penapisan tiga peringkat?"


"Ya, betul. Sebelum kamu bercerita tentang guru itu, mungkin ada baiknya kita berfikir sejenak dan menapis setiap perkataan yang bakal keluar dari mulut kamu. Sebab itulah saya menamakannya "penapisan tiga peringkat". Peringkat pertama ialah KEBENARAN (truth). Adakah kamu benar-benar yakin cerita yang bakal kamu sampaikan kepada saya itu, cerita benar?


"Tidak, sebenarnya saya baru saja terdengar cerita itu dan...."


"Baiklah..jadi kamu tidak pasti samada cerita itu benar atau tidak. Sekarang, kita cuba peringkat kedua pula iaitu KEBAIKAN (goodness). Adakah cerita yang bakal kamu sampaikan kepada saya tentang guru itu, sesuatu yang baik?"


"Tidak, sebaliknya...."


"Jadi, kamu akan menyampaikan sesuatu yang tidak elok tentang guru tersebut dan juga kamu tidak pasti samada cerita itu benar atau tidak. Sekarang tinggal satu lagi peringkat iaitu peringkat ketiga. Peringkat ketiga ialah MANFAAT (usefulness). Adakah cerita yang bakal kamu sampaikan kepada saya itu akan memberi manfaat dan kebaikan kepada saya?"


"Tidak juga..."


"Baik...kamu ingin menceritakan tentang seseorang kepada saya. Cerita yang tidak baik, cerita yang tidak dapat dipastikan kebenarannya malah tidak memberi manfaat dan kebaikan langsung kepada saya. Jadi kenapa kamu bersusah payah untuk menceritakannya kepada saya?"


Murid itu terdiam.


Jika penapisan tiga peringkat ini diamalkan oleh semua orang, tentu isu "perempuan bogel" tidak timbul di Malaysia secara meluas sejak sehari dua ini. Isu yang sungguh panas macam goreng pisang panas. Mata yang melihat dan telinga yang mendengar pun sama jadi terbakar. Walaupun mungkin benar ada "perempuan bogel" tapi adakah cerita itu satu cerita yang baik atau cerita yang memberi manfaat kepada kita? Tapi kita hari ini seakan dipaksa untuk melihat dan mendengar cerita yang entah benar, entah tidak, cerita yang buruk dan cerita yang tidak membawa kebaikan pun kepada kita hanya kerana ada "orang" yang tidak mengamalkan penapisan tiga peringkat ini.


Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu mengunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang telah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Penerima taubat dan Maha Penyayang. (al Hujurat, 49:12)

No comments:

Artikel-Artikel Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terjemahan Bacaan AL-Quran Untuk Dihayati Bersama

Listen to Quran